De tuin in 4 seizoenen

In dit artikel gaan we de seizoenen van de tuin in kaart brengen. Elk seizoen heeft natuurlijk haar eigen charme! Ook vertellen we hier waar je elk seizoen rekening mee moet houden en welk onderhoud je het beste wanneer kunt uitvoeren.

Lente

Nadat de winter is geweest volgt uiteraard de lente. De zon begint langzaam weer te schijnen en alles komt weer in bloei. Ook beginnen de vogeltjes weer te fluiten en komt de natuur langzaam weer tot leven! In het voorjaar is het belangrijk dat je alle plantenresten van de winter afknipt en een goede laag compost toevoegt aan de border. In de lente kan er ook in veel gevallen gesnoeid worden, maar dit is afhankelijk van wat je wilt snoeien. Hiervoor zijn speciale snoeikalenders ontwikkelt. Het gazon dient geverticuteerd te worden en dien je te voorzien van meststoffen om het gras weer te laten groeien en om kale plekken bij te werken. In maart kun je voor het eerst het gras maaien, stel de messen wel hoog in. Op deze manier kun je het aantal keren maaien langzaam opvoeren. Vanaf mei kun je elke week gaan maaien. Ook kan het zo zijn dat sommige planten de winter niet hebben overleefd, deze kun je dan verwijderen en vervangen voor nieuwe of andere planten. De lente is ook hét seizoen om alle bloembakken weer te vullen met leuke en nieuwe plantjes.

Zomer

In de zomer groeit alles volop. Maar ook in de zomer heeft je tuin een (kleine) tussentijdse onderhoudsbeurt nodig. Het gazon moet bijvoorbeeld elke week gemaaid worden en indien de temperaturen extreem hoog zijn moet er gesproeid worden. Het gazon heeft namelijk voldoende water nodig om een goed wortelsysteem te ontwikkelen. Hierdoor is het beter bestand tegen ziekte en uitdroging. De meningen over wanneer te sproeien zijn eigenlijk verdeeld. Wij adviseren je om in de namiddag tot maximaal 20.00 uur ’s avonds te sproeien. Je moet namelijk nooit in de volle zon sproeien en op deze manier heeft het water de tijd tijd om in de grond te zakken. Sproei niet elke dag kort maar liever eens in de week wat langer achter elkaar. Teveel sproeien is namelijk niet goed voor de tuin. Indien je een vijver hebt, is het belangrijk om de algen in de gaten te houden. Dit komt vooral voor bij vijvers die ondiep zijn. Je kunt dit vooraf tegengaan door preventieve maatregelen te nemen.

Herfst

Als de zomer voorbij is wordt het natuurlijk langzaam herfst. Voor de een is de herfst verschrikkelijk en voor de ander is het de mooiste periode van het jaar met alle gekleurde bomen en bladeren. Het is wel een belangrijk seizoen voor de tuin qua onderhoud. Alle blaadjes vallen natuurlijk langzaam van de boom waardoor je veel werk met je tuin hebt. Allereerst kunnen heggen en heesters een gelige gloed krijgen of verbuigingen laten zien. Uiteraard wil je dat ze volgend jaar nog mee gaan dus doe je er verstandig aan om ze alvast te snoeien. Voor specifiek snoeiadvies raden we aan om per plant te bekijken wat je eraan moet doen. Daarnaast is het gazon in de watten leggen erg belangrijk. In de herfst en winter gaat je gazon het namelijk flink te verduren krijgen. Het belangrijkste hierbij is dat je je gazon bladvrij houdt. Als je dit niet doet krijg je grote lelijke plekken en gaat je gazon eraan. Eind oktober kun je het beste nog een laatste maaibeurt geven, maar maai het niet te kort. Als je gras namelijk wat langer is, is je gazon beter beschermt tegen o.a. zonlicht. Indien je een vijver hebt voorkom je een hoop ellende door alle troep, bladeren en afgestorven waterplanten uit je vijver te halen. Doe je dit niet zinkt het naar de bodem en gaat het rotten. Hiermee voorkom je verzuring in de wintermaanden en algengroei in het voorjaar. Je kunt ook maatregelen nemen tegen het inwaaien van bladeren.

Winter

Na de herfst krijg je uiteraard winter. In de winter ziet de tuin er vaak uit als een sprookje, zeker na een sneeuwbui. Let wel op altijd op met strooien. Als je op de paden in je tuin gaat strooien trekt het strooizout in de grond en wordt dit direct opgenomen door de wortels van omliggende bomen en planten. Je kunt beter de sneeuw verspreiden over de borders. Als je paden nog steeds glad blijven kun je er het beste wat scherp zand overheen strooien. Als de sneeuw weg is kun je het scherp zand bijeen vegen. Je vijver moet je in de wintermaanden zoveel mogelijk met rust laten, je vijver verkeert in een soort van winterslaap. Heb je vissen en wil je je vijver ijsvrij houden, dan zijn hier ook diverse mogelijkheden voor. Vergeet ook de vogels niet in de winter, blijf ze voeren! Ze kunnen tijdens de vorst wel wat extra’s gebruiken om in goede conditie te blijven.

Links:
veel werk met je tuin